Vad kännetecknar en damcykel?

Vad kännetecknar en damcykel?

Om man ser långt bak i tiden så var de första cyklarna som tillverkades i herrmodell, det vill säga cyklar med en rak stång från sadeln till styret. På den tiden ansågs de både vara ofint och opraktiskt för en kvinna att cykla på den typen av cyklar eftersom de ofta bar långa kjolar. För att säkerställa ordningen så började man tillverka cyklar med en sluttande stång och de var startskottet för både den så kallade herrcykeln och damcykeln. Idag har gränserna suddats ut: Cykeltyperna finns fortfarande men användaren är inte lika bestämd av kön: En kille cyklar på en damcykel och tvärtom. I den här texten berättar vi mer om skillnaderna mellan cyklarna och fördelarna med en damcykel.

Skillnader herr- och damcykel

Den klassiska herrcykeln är utrustad med den så kallade triangelramen, en traditionell stark ram med bra vridstyvhet. Förutom det faktum att herrcyklar är utrustad med en rak stång så finns de fler saker som kännetecknar en klassisk herrcykel. I de flesta fall har herrcyklarna smalare sadel än damcyklarna och det är även längre mellan styret och sadeln. Majoriteten av herrcyklarna har dessutom betydligt rakare styre än vad damcyklarna har. Herrcyklar har också lite dovare färger, det vill säga mörkare färger än klassiska damcyklar.

En klassisk damcykel har mjuka fina former och är utrustad med en så kallad U-ram. Den är lättare att ta sig på och av än den klassiska herrcykeln med triangelram. De klassiska damcyklarna är ofta utrustade med en fin och praktisk cykelkorg så att man smidigt kan frakta nödvändiga saker som handväska eller liknande. Som nämnt tidigare har herrcyklar smalare sadel och längre till styret vilket innebär att damcyklar har bredare sadel och närmre till styret. Klassiska damcyklar har också ett mer böjt styre och de kommer ofta i fina klarare färger.

Fördelar med damcykel

Idag spelar ditt kön ingen roll när du väljer cykel. Man tittar mer på fördelarna. Cyklarnas funktioner skiljer sig åt och de olika konstruktionerna innebär olika fördelar som passar för olika personer. Könet spelar ingen roll vid valet av cykel trots att de har varit namngivarna till modellerna. En damcykel kan passa alla. Om man letar efter smidighet och bekvämlighet så är dammodellen definitivt något att titta på. Fördelarna med en damcykel är att det är smidigare att stiga på och av tack vare U-ramen. Om man cyklar i ett trafikerat område kan det vara viktigt att inte behöva krångla med cykeln och snabbt kunna hoppa av eller sätta ner fötterna på marken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *