Fem båttillbehör som underlättar resan

Det finns en uppsjö av olika båttillbehör och utrustningar som löser problem och underlättar vistelsen ombord på en båt. En del viktigare än andra och många passar lika bra på alla typer av båtar.

Båttillbehör

 • Säkerhet
  Säkerheten ombord på en båt är a och o, en olycka kan hända även den mest erfarne. Flytväst, livboj och räddningslina är några exempel på båttillbehör som bör finnas på alla båtar för att minska risken att någon råkar riktigt illa ut om olyckan väl är framme. Här kan även en förstahjälpen låda vara till stor nytta om någon gör illa sig och behöver lättare sjukvård.
 • Förtöjning
  Förtöjningar är även det ett praktiskt och användbart båttillbehör. Planeras tillexempel ett stopp på vägen vid en kajplats, brygga eller hamn kan det vara bra att ha packat med linor som kan användas till att fästa båten så att den inte åker iväg. En eller flera fendrar kan också vara användbart om båten ska parkeras mellan andra båtar då en fender minskar risken för att andra båtar (eller bryggan) ska stöta emot och skada ens egen eller någon annans båt.
 • Lås
  Det finns flera olika typer av lås till båten, alla försvårar för tjuven som vill stjäla ens ägodelar eller hela båten. De vanligaste låsen är motorlås, handtagslås och låskättingar.
 • Bränsledunk
  Soppatorsk på sjön är inte att rekommendera, en extra bränsledunk eller bränsletank är ett bra båttillbehör att införskaffa sig om resorna brukar bli långa och närmsta tankstation är långt borta.
 • Länspump
  Skulle båten ta in slagvatten tömmer länspumpen båten på vatten. Det finns olika typer av länspumpar, vissa är manuella och pumpas för hand och vissa går på el. Vilken pump som passar vilken båt beror på storlek och vilket typ av vatten som båten ofta befinner sig i. Vid stora vågor och hårt vatten kan en kraftigare pump vara att rekommendera.

Två extra båttillbehör för den fiskeintresserade

 • Spöhållare och spöförvaring
  En spöhållare är ett måste för de allra flesta fiskare och underlättar både transporten och själva fiskandet då hållaren håller spöt på plats utan att det ramlar i sjön eller blir skadat under transporten.
 • Beteshållare
  Ett båttillbehör som underlättar fiskandet och gör vad den lovar är beteshållaren. Den håller ordning på beten och drag utan trassel och risk för stick från kroken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *