Testa klamydia hemma – så gör du med självtest

Visste du att klamydia är en av de vanligaste könssjukdomarna i Sverige? Infektionen orsakas av bakterier vid samlag. Det ända sättet att skydda sig är att använda kondom vid samlag eller slicklapp vid oralsex. De flesta får inga symptom av klamydia så det är viktigt att testa sig om man haft samlag utan kondom. Om man inte skulle göra ett prov och bär klamydia virus kan följderna bli allvarliga och ge biverkningar i framtiden.

Olika möjligheter att göra test

Det finns olika sätt att genomföra ett prov. Man kan antingen ta kontakt med ungdomsmottagningen eller vårdcentralen. Om du har svårt att få tiden att räcka till går det också att köpa ett test på apoteket och göra provet hemma. Eller det absolut lättaste sättet att göra ett klamydiaprov är att beställa det online och få det hemskickat. Det har ingen kostnad och provsvaret kommer online. Om resultatet skulle vara positivt är det viktigt att göra en behandling via vårdcentralen eller ungdomsmottagningen. Behandlingen är enkel med antibiotika men hänvisningarna bör följas korrekt. All klamydia behandling är gratis både medicin och läkarbesök.

Självtest

Det absolut lättaste sättet att göra testet är att beställa hem online provet. Det  tar endast ett par dagar att levereras. Kuvertet med testet är anonymt och visar inga tecken på vad som finns inuti eller att det är ifrån landstinget. Det medföljs redskap och instruktioner om hur du ska göra provet vilka är viktiga att man läser noggrant innan man gör provet. När du tagit provet (som är ett urinprov prov för män och ett slidprov för kvinnor) måste det skickas tillbaks omgående. Det går då igenom en analys i ett laboratorium. För att kunna beställa ett test är är det nödvändigt att du är folkbokförd i ett landsting eller en region som erbjuder klamydiatestet via internet. Än så länge finns det inte möjlighet att göra det i alla regioner i Sverige. Förhoppningsvis i framtiden utökas möjligheterna för att kunna beställa hem online testet i alla regioner. 

Hur säkert är det att göra ett test online?

Man kanske kan tro att göra ett urinprov online är mer osäkert än att besöka en vårdcentral eller en ungdomsmottagning. Men det är inte sant, testsvaret är precis lika säkert och svarsresultatet göra exakt samma process som ett prov som är tagit på vårdcentralen. Det är viktigt att veta att provet görs enbart för klamydia och gonorré i underlivet det ger därför inte svar på andra könssjukdomar. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *