Jobb som psykolog i växande hälsovård

Psykologens roll i hälsovården har aldrig varit så kritisk som den är idag. Med ökande fokus på mental hälsa och ett skift från enbart medicinska behandlingar till en holistisk vårdapproach, står psykologer vid frontlinjen för att adressera komplexa frågor som påverkar både individ och samhälle.

Den ökande vikten av psykologins roll

Traditionellt har jobb som psykolog haft en viktig, men ofta undervärderad, roll inom hälsovården. De senaste åren har dock betydelsen av mental hälsa i allmänhet och psykologins roll i synnerhet blivit alltmer framträdande. Inte minst på grund av pandemins långsiktiga påverkan på människors psykiska välbefinnande. Vårdgivare inser nu vikten av att inkludera psykologisk expertis som en integrerad del av det multidisciplinära teamet, inte bara som en sidogren.

Aktuella trender och utmaningar

En av de mest påtagliga trenderna är ökningen av digitala verktyg i psykologisk vård. Telepsykologi och e-hälsa är snabbt växande fält, och deras inverkan på vårt arbete kan inte nog underställas. Detta ger möjligheter till bättre tillgänglighet och flexibilitet, men det medför också nya utmaningar i form av integritetsfrågor och kvaliteten på den vård som kan erbjudas på distans.

En annan utmaning är den pågående diskussionen kring evidensbaserad praxis. Som erfarna hälsovårdspersonal vet vi att denna fråga är komplex. Evidens måste balanseras med individuell anpassning, och det kräver en djupgående förståelse av både teori och praxis.

Innovativa lösningar

Vad kan då göras för att möta dessa utmaningar? En lovande utveckling är implementeringen av maskininlärning och artificiell intelligens i psykologisk forskning och behandling. Dessa verktyg kan hjälpa oss att bättre förstå komplexa mentala hälsotillstånd och utforma mer effektiva behandlingsplaner. Det är dock viktigt att vi som vårdgivare är aktiva i denna process för att säkerställa att dessa teknologier implementeras etiskt och effektivt. Samtidigt som vi utforskar nya teknologiska lösningar måste vi också komma ihåg vikten av mänsklig interaktion och empati i vårt arbete. Ett sätt att göra detta är genom att fokusera på kulturell kompetens och inkluderande praxis. Diversifiering av psykologprofessionen, både när det gäller etnisk och socioekonomisk bakgrund, kommer att vara avgörande för att kunna erbjuda en vård som är både högkvalitativ och inkluderande.

Psykologernas roll i hälsovården är i en spännande fas av utveckling och förändring. Med nya verktyg och forskningsrön har vi möjlighet att inte bara förstå det mänskliga psyket bättre, men också att skapa mer effektiva och medkännande vårdmetoder. Men det är också en tid av utmaningar, där den snabba utvecklingen ställer nya krav på oss som professionella. Det är därför viktigare än någonsin att vi är engagerade, informerade och flexibla i vårt arbete. Endast genom att göra det kan vi fullt ut fylla vår roll som kritiska aktörer i det moderna hälsovårdslandskapet.

Moory.se är Sveriges största butik för båttillbehör

Moory.se är Sveriges största butik för båttillbehör

Moory.se är Sveriges största och mest omfattande butik för båttillbehör, med ett brett sortiment som täcker alla aspekter av båtlivet. De är kända för snabba leveranser, enkla prisgarantier och utmärkt kundservice. Läs vidare för att få reda på vilka typer av produkter du kan klicka hem från sajten!

Några exempel på produkter som du kan klicka hem från Moory.se

Via https://www.moory.se/ kan du köpa båttillbehör inom följande kategorier:

 • Produkter för människor. Flytvästar, seglarkläder, skyddsutrustning, solglasögon, pannlampor och mycket mer.
 • Produkter för förtöjning & ankring. Ankare, ankarlinor, förtöjningslinor, fendrar, ankarspel och tillbehör för bryggan.
 • Båttillbehör. Navigationsutrustning, elektronik, belysning, däckutrustning, riggutrustning, beslag för motorbåtar och VVS-tillbehör.
 • Produkter till motorn. Service och underhållsprodukter som oljefilter, impellrar, bränslefilter, olja, hydraulstyrning och anoder.
 • Produkter att använda i land och i hamn. Pentry- och köksutrustning, båtstolar och -säten, mattor, dynor, bord, grillar, fiskeprylar, vattensport och hundtillbehör.
 • Båtvårds- & underhållsprodukter. Presenningar, täckställningar, avfuktare, fuktslukare, färger, impregnering, lim, spackel, polering, rengöringsmedel och tvättutrustning.
 • Småbåtar. Jollar och gummibåtar.
 • Båtmotorer. Elmotorer, mindre motorer för kanoter eller roddbåtar och trollingmotorer för fiske.

Moory har kort och gott ett utbud bestående av produkter från över 500 olika tillverkare och varumärken, inklusive dessa: Ankarolina, B&G, Baltic, Dan-Fender, Dometic, Helly Hansen, Musto, Hempel och Hydrographica, för att nämna några.

Därför kan du vilja köpa denna typ av produkter

Som du ser ovan täcks alla möjliga tänkbara produktkategorier in i utbudet på Moory.se. Det finns därför också många olika skäl till att du kan vilja köpa denna typ av produkter, såsom dessa:

 • Säkerhet. Vissa produkter, såsom flytvästar, brandsläckare och annan nödutrustning som båtägare kan använda sig av, är nödvändig att ha för att säkerheten ombord ska ligga på rätt nivå.
 • Bekvämlighet. Båttillbehör såsom kuddar, solskydd och liknande kan göra den tid som du spenderar på din båt mer bekväm och angenäm. Detsamma gäller också

Fem båttillbehör som underlättar resan

Det finns en uppsjö av olika båttillbehör och utrustningar som löser problem och underlättar vistelsen ombord på en båt. En del viktigare än andra och många passar lika bra på alla typer av båtar.

Båttillbehör

 • Säkerhet
  Säkerheten ombord på en båt är a och o, en olycka kan hända även den mest erfarne. Flytväst, livboj och räddningslina är några exempel på båttillbehör som bör finnas på alla båtar för att minska risken att någon råkar riktigt illa ut om olyckan väl är framme. Här kan även en förstahjälpen låda vara till stor nytta om någon gör illa sig och behöver lättare sjukvård.
 • Förtöjning
  Förtöjningar är även det ett praktiskt och användbart båttillbehör. Planeras tillexempel ett stopp på vägen vid en kajplats, brygga eller hamn kan det vara bra att ha packat med linor som kan användas till att fästa båten så att den inte åker iväg. En eller flera fendrar kan också vara användbart om båten ska parkeras mellan andra båtar då en fender minskar risken för att andra båtar (eller bryggan) ska stöta emot och skada ens egen eller någon annans båt.
 • Lås
  Det finns flera olika typer av lås till båten, alla försvårar för tjuven som vill stjäla ens ägodelar eller hela båten. De vanligaste låsen är motorlås, handtagslås och låskättingar.
 • Bränsledunk
  Soppatorsk på sjön är inte att rekommendera, en extra bränsledunk eller bränsletank är ett bra båttillbehör att införskaffa sig om resorna brukar bli långa och närmsta tankstation är långt borta.
 • Länspump
  Skulle båten ta in slagvatten tömmer länspumpen båten på vatten. Det finns olika typer av länspumpar, vissa är manuella och pumpas för hand och vissa går på el. Vilken pump som passar vilken båt beror på storlek och vilket typ av vatten som båten ofta befinner sig i. Vid stora vågor och hårt vatten kan en kraftigare pump vara att rekommendera.

Två extra båttillbehör för den fiskeintresserade

 • Spöhållare och spöförvaring
  En spöhållare är ett måste för de allra flesta fiskare och underlättar både transporten och själva fiskandet då hållaren håller spöt på plats utan att det ramlar i sjön eller blir skadat under transporten.
 • Beteshållare
  Ett båttillbehör som underlättar fiskandet och gör vad den lovar är beteshållaren. Den håller ordning på beten och drag utan trassel och risk för stick från kroken.

Hemmagym

Hemmagym

Att man bör röra på sig och motionera med jämna mellanrum är något som de flesta är medvetna om. Vilken typ av aktivitet som man tycker om att ägna sig åt varierar mycket från person till person. Att gå och träna på gym kan man nog konstatera är en av de vanligaste träningsformerna bland vuxna. Fler och fler börjar även se fördelarna med att bygga ett hemmagym i sin lägenhet eller i sin villa. En del bostadsrättsföreningar installerar också hemmagym i källaren eller på vinden, något som ofta uppskattas av de boende. Att träna i sitt hemmagym kan visa sig ha både tidsbesparande och ekonomiska fördelar, eftersom att man då slipper spendera både tid och pengar på att gå till ett gym. Dessutom så behöver man aldrig mer vänta på att de olika maskinerna ska bli lediga, eller oroa sig för att personen före inte sprejade rent maskinen efter användning!

Fördelar med ett hemmagym

Vilka fördelarna med ett hemmagym är kan såklart bero på vilka typ av gym man har möjlighet att besöka och hur mycket dessa kostar, men här är några av de främsta fördelarna med att ha tillgång till sitt alldeles egna gym:

 • Man sparar in tid eftersom man varken behöver lägga tid på att ta sig till gymmet eller vänta på att personen före ska bli klar med sina set innan man kan använda maskinen. Att ha ett hemmagym gör det också smidigt och praktiskt. Du hinner med ett träningspass innan jobbet tidigt på morgonen. 
 • Man kan spara in pengar! Beroende på vilken typ av gym man är ute så varierar priserna. Ett baspaket brukar kosta strax under 10000 kronor. Om man använder det flera gånger i veckan, eller kanske delar gymmet med en granne eller vän, så kan man spara in de pengarna på mindre än ett år. Sedan betalar gymmet i ditt hem i princip för sig självt!
 • Att ha ett eget gym är definitivt fördelaktigt av hygieniska skäl. Ett gym med många besökare per dag kan enkelt förvandlas till en stor bakteriehärd som de flesta nog helst skulle undvika om det gick. Med ett gym hemma blir det möjligt. 

Ytan som krävs för installation

Att bestämma storlek på ytan och platsen för hemmagymmet anser många är det svåraste beslutet. Man brukar rekommendera en yta om minst tio kvadratmeter. Där får det mest väsentliga till gymmet plats och du hittar de bästa produkterna att använda hos fitnessfrank.com.

Cykelhjälmar med godkänd verkan

För den som cyklar som hobby är valet av cykelhjälm ofta någonting som får ta tid. Det är viktigt att man får en hjälm som sitter bekvämt och som uppfyller alla de krav man kan tänkas ha. Naturligtvis bör hjälmen i fråga ha CE EN 1078. Detta är en standardmärkning som garanterar att hjälmen lever upp till lagstandarden SS-EN 1078. Hjälmar som inte har klassats utifrån dessa riktlinjer är inte säkra att använda då man inte kan förvissa sig om vad de klarar av och vad som är för hård användning. Vidare kan det finns cykelhjälmar som är extra bra vid vissa cykelaktiviteter.

Väljer du att köpa cykelhjälmar från Tooorch är du säker på att alla hjälmar är testade och godkända!

Cykelhjälmar MIPS

Alla cykelhjälmar skall klara vad man kan förvänta sig av dem. Nämligen skydda huvudet tillräckligt bra! Även om de flesta av cykelhjälmarna i butikerna kan erbjuda denna grundnivå, finns det en ytterligare typ av cykelhjälm som även klarar att skydda bra vid rotationsvåld. Detta är inte någonting som ingår i standardtesterna men som kan vara viktigt om någonting sker. Dessa kallas MIPS och kan rotera i förhållande till huvudet. Ytterligare ett skydd för den som råkar ut för någonting vid turen.

Cykelhjälm för mountainbike

När man cyklar i terräng kan olyckor bli ganska allvarliga. I synnerhet om man föredrar bergscykling. Ett fall kan många gånger innebära stora risker för kroppen varför många skyddar sig även med andra skyddstyper än hjälm. En hjälm som är ”fullface” skyddar hela ansiktet och minimerar därför risken för skador på näsa och tänder. Vidare störs man inte av sand eller grenverk i samma utsträckning som när man använder en öppen hjälm. Mountainbikehjälmar är noga utformade för att ge all komfort och säkerhet man kan önska ha innan man ger sig ut i skogen!

I vardagen är cykelhjälm för barn självklart! Samtidigt kan vuxna många gånger slarva med denna säkerhet. Fö att vara på den säkra sidan bör man ha ringklocka, hjälm, reflex och belysning. Det finns lagkrav på vissa av dessa vilket tillkommit för att det gör stor skillnad! Cyklar man med barn är det extra viktigt då man har ansvar för någon annan. Cykelhjälmar kan handlas på nätet med snabb leverans. Vissa gånger redan inom 1 dag från att man beställer. Detta beror delvis på när och var man beställer cykelhjälmarna som bäst stämmer med ens önskemål för stunden.

Ha rätt väskor på din herrcykel

Ha rätt väskor på din herrcykel

Herrcyklar är ganska praktiska i den bemärkelsen att de enkelt kan kläs med väskor. Det här är mycket praktiskt för den som pendlar till jobbet, eller den som ska ut på en längre cykeltur. Men det finns ett väldigt stort utbud av cykelväskor på marknaden i dag. Det kan vara lite svårt att välja rätt, men det viktiga är att utgå från de behov man har. Nedan berättar vi mer om några av de cykelväskor som finns att välja mellan på marknaden. Dom är kompatibla med de flesta herrcyklar.

Styrväskor

Styrväskor är relativt små och praktiska.  Den uppenbara nackdelen är att man inte kan packa särskilt tungt i dem, men det är inte heller syftet. Det finns väskor av den här typen som är ganska stora, men med tung packning så kan det påverka styrningen. I huvudsak är de till för att förvara lättare saker, så som kartor, mobiltelefoner eller en GPS.

Sadelväskor

Även sadelväskor är ganska små, i regel. Man fäster dem på stången under sadeln och de är enkla att installera. Även om de flesta modeller inte är särskilt stora, finns det modeller som rymmer mer. Sadelväskor är vanliga att använda på racercyklar där mindre verktyg eller annan reparationsutrustning kan förvaras under färden. De kan dock med fördel även användas på herrcyklar för den som behöver lite extra packutrymme.

Pakethållarväskor

Pakethållarväskor är mycket praktiska att ha på sin herrcykel. Här finns väldigt stora modeller att välja, vilket lämpar sig väl för den som pendlar till jobbet eller som ska ut på en längre cykeltur. Här kan man välja att köpa enskilda väskor, eller köpa hela set. Köper man ett set får man flera väskor i samma design och stil där två hängs på vardera sidan om pakethållaren, och den sista är till för att sitta ovanpå pakethållaren.

Ramväskor

Dessa typer av väskor är kanske något som främst förekommer på racercyklar och mountainbikes, men det går alldeles utmärkt att använda dessa typer av väskor även på herrcyklar. För att inte vara i vägen för benen när man cyklar, är de ofta ganska smala. Det här gör packningsmöjligheterna begränsade, men kan vara ett bra utrymme att till exempel förvara en karta eller en mobilladdare i.

Att gå ner i vikt

Att gå ner i vikt

Undersökningar visar att de flesta svenskar är missnöjda med sin vikt och skulle vilja väga lite mindre. Detta gäller i större utsträckning kvinnor än män. Det finns otroligt många olika metoder för att gå ner i vikt och som i allting annat så går det trender. Många personer som har försökt gå ner i vikt på egen hand men misslyckats tar ibland hjälp av till exempel Viktväktarna, Aftonbladets viktklubb, Må Bra Lättviktarna, och GI viktkoll. Då får man ofta fylla i en matdagbok för att bättre hålla koll på hur mycket man äter. Det kan verkligen vara en utmaning att gå ner i vikt och då kan bantningspiller vara ett steg som hjälper dig på vägen.

Kan ett bantningspiller verkligen hjälpa mig? 

Många kanske tycker det låter för bra för att vara sant att kunna gå ner i vikt genom att bara äta ett piller. Bantningspiller är så klart ingen mirakelmetod som hjälper dig att gå ner tio kilo på en månad men det kan ha en positiv inverkan på din viktnedgång. Men ett bantningspiller ska alltid kombineras med motion och att man försöker lägga om kosten.

Vad består ett bantningspiller av? 

De flesta bantningspiller är uppbyggda av naturliga komponenter som man vet påverkar ämnesomsättningen i din kropp. Man använder välkända extrakt och ingredienser som inom vissa kulturer har använts i flera hundra år. Ett bantningspiller fungerar på olika sätt för att hjälpa dig att gå ner i vikt. Ibland kan du behöva byta bantningspiller om det första du har prövat inte ger önskat resultat. Vi är alla individer och ett bantningspiller som fungerar bra på en individ kan fungera sämre på en annan person. Det gör ingenting om du måste prova ett antal olika piller, det viktiga är att du når det resultat du vill ha.

Aptitdämpande och energigivande 

Ett bantningspiller har flera olika egenskaper som hjälper dig att gå ner i vikt. Tanken är att din viktnedgång ska bli så effektiv som möjligt och hållbar i det långa loppet. De innehåller ingredienser som dämpar din aptit så att du äter mindre och inte går omkring och småäter mellan måltiderna. Pillret ger dig också en ”energiboost” så att du orkar mer. Tanken är att du istället för att ta bilen till jobbet tar cykeln och att du får mer energi att gå till gymmet och träna. När du tränar så orkar du också träna lite hårdare och lite längre.

Testa klamydia hemma – så gör du med självtest

Visste du att klamydia är en av de vanligaste könssjukdomarna i Sverige? Infektionen orsakas av bakterier vid samlag. Det ända sättet att skydda sig är att använda kondom vid samlag eller slicklapp vid oralsex. De flesta får inga symptom av klamydia så det är viktigt att testa sig om man haft samlag utan kondom. Om man inte skulle göra ett prov och bär klamydia virus kan följderna bli allvarliga och ge biverkningar i framtiden.

Olika möjligheter att göra test

Det finns olika sätt att genomföra ett prov. Man kan antingen ta kontakt med ungdomsmottagningen eller vårdcentralen. Om du har svårt att få tiden att räcka till går det också att köpa ett test på apoteket och göra provet hemma. Eller det absolut lättaste sättet att göra ett klamydiaprov är att beställa det online och få det hemskickat. Det har ingen kostnad och provsvaret kommer online. Om resultatet skulle vara positivt är det viktigt att göra en behandling via vårdcentralen eller ungdomsmottagningen. Behandlingen är enkel med antibiotika men hänvisningarna bör följas korrekt. All klamydia behandling är gratis både medicin och läkarbesök.

Självtest

Det absolut lättaste sättet att göra testet är att beställa hem online provet. Det  tar endast ett par dagar att levereras. Kuvertet med testet är anonymt och visar inga tecken på vad som finns inuti eller att det är ifrån landstinget. Det medföljs redskap och instruktioner om hur du ska göra provet vilka är viktiga att man läser noggrant innan man gör provet. När du tagit provet (som är ett urinprov prov för män och ett slidprov för kvinnor) måste det skickas tillbaks omgående. Det går då igenom en analys i ett laboratorium. För att kunna beställa ett test är är det nödvändigt att du är folkbokförd i ett landsting eller en region som erbjuder klamydiatestet via internet. Än så länge finns det inte möjlighet att göra det i alla regioner i Sverige. Förhoppningsvis i framtiden utökas möjligheterna för att kunna beställa hem online testet i alla regioner. 

Hur säkert är det att göra ett test online?

Man kanske kan tro att göra ett urinprov online är mer osäkert än att besöka en vårdcentral eller en ungdomsmottagning. Men det är inte sant, testsvaret är precis lika säkert och svarsresultatet göra exakt samma process som ett prov som är tagit på vårdcentralen. Det är viktigt att veta att provet görs enbart för klamydia och gonorré i underlivet det ger därför inte svar på andra könssjukdomar. 

Allergi – en av våra största folksjukdomar

Allergi – en av våra största folksjukdomar

Var femte svensk är idag drabbad av en allergi. Läs här om de vanligaste allergierna samt dess orsaker.

Vad beror allergi på?

En allergi uppkommer när kroppens egna immunförsvar överreagerar på ett visst ämne som det kommer i kontakt med, men som egentligen inte är farligt för kroppen. De ämnen som orsaker en allergi kallas för allergener, och är mer vanligt förekommande i till exempel vissa livsmedel. En allergi bryter ofta ut någon gång i skolåldern, man kan även uppstå tidigare eller senare. Även om det inte går att bota en allergi kan mediciner lindra symptomen och i vissa fall går det allergena ämnet att undvika, i andra fall kan det vara svårare.

Det går inte att veta om man kommer att få en allergi eller ej, och när man kommer att få den Man vet helt enkelt inte helt varför vissa personer får en allergi och andra inte. Ärftlighet är dock en faktor som påverkar om du får en allergi eller inte. Om ingen föräldrarna har en allergi är risken relativt liten för att barnet får en allergi, men den är inte 0. Risken för att ett barn får en allergi är som högst om båda föräldrarna har samma allergi, men den är inte 100%. 

Vilka olika slags allergier finns?

En allergi kan först och främst vara antingen perenn eller säsongsbunden. En perenn allergi ger besvär hela året medan en säsongsbunden allergi bara ger symptom under vissa tider på året. En typisk säsongsbunden allergi är pollenallergi, som bara ger symptom under vår och sommar då det finns pollen i luften. En typisk perenn allergi är pälsdjursallergi.

 • Pollenallergi: De vanligaste formerna av pollenallergi är björk- och gräspollenallergi. Denna allergi orsakar symptom såsom rinnsnuva, nysningar, täppt näsa, irritation och klåda i ögonen. Pollenallergi kan även leda till astmaliknande besvär såsom rethosta.
 • Pälsdjursallergi: den vanligaste formen av pälsdjursallergi är allergi mot katter, följt av allergi mot hundar.
 • Matallergi, vilket innebär överkänslighet mot vissa födoämnen. Denna allergi är särskilt vanlig hos barn. Vanliga symptom för denna typ av allergi är hudreaktioner såsom nässelutslag och eksem eller dålig mage, klåda i mun och hals med mera. I värsta fall kan denna allergi leda till anafylaktiskt chock: ett livshotande tillstånd med andnöd och blodtrycksfall.
 • Kontaktallergi: denna form av allergi innebär att man får symptom vid direktkontakt med det ämnet man är allergisk mot. Kontakten kan till exempel orsaka eksem.

Hårtransplantation en vanlig behandling

Hårtransplantation en vanlig behandling

Det finns en uppsjö estetiska behandlingar man kan utföra för att komma tillrätta med områden man inte förlikas med hos sig själv. För många kan det röra sig om enklare ingrepp som naglar eller smink. För andra är det större ingrepp som avses. Bland de vanligaste är hårtransplantationer. Det finns en rad orsaker till att man får tunt hår. Ofta rör det sig om ålder men det finns åtskilliga orsaker vi inte listar här. Sedan lång tid tillbaks har man kunnat dölja kala fläckar med extrahår, toupé eller syntetisk fyllning. Gemensamt för dessa är att de är temporärt hållbara behandlingar som regelbundet behöver göras om från början. När det kommer till hårtransplantation är man ute efter att åter få håret att växa på en plats som blivit hårlös.

Kirurgisk hårtransplantation

Det finns åtskilliga sätt att göra en hårtransplantation där resultat, upplevelse och efterbehandling varierar stort. För några år sedan var det klart vanligaste att göra ett kirurgiskt ingrepp där man flyttar en del hårbeväxt hud till en annan del av huvudet. På så vis flyttar man hårsäckarna i grupp för att de skall täcka delar som inte bär hår. Det finns en hel del kritik mot denna sorts hårtransplantation och inte sällan vill patienten hitta andra alternativ med mindre ingrepp.

Ilterclinic är ett av de Svenska företag som jobbar med en annan teknik. Denna innebär ofta bättre resultat då man inte äventyrar hårsäckar på samma vis som med andra tekniker. Fue Im innebär att man flyttar hårsäcksgrupper med mini-instrument. För att kunna utföra ingreppet krävs stor precision och förstoring. På så vis kan man få ett naturligt resultat vilket är smärtfritt. Ytterligare en fördel är att man inte behöver sy huden och riskera ärr som kan framträda. Behandlingen är smärtfri och har fått en hel del uppmärksamhet under senare år. Viktigt i jakten efter utförare av hårtransplantation är att man förstår de olika former som används. Att utföra dessa ingrepp är kostsamt och någonting som kräver eftertanke.